شیشه سکوریت نوعی شیشه بسیار مقاوم میباشد و از آن در مکان هایی که امنیت و استحکام اهمیت بیشتری دارد مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا این شیشه ها حدودا 7 برابر مستحکم تر از شیشه های معمولی میباشند و در برابر ضربه بسیار مقاوم بوده و به راحتی شکسته نمیشوند. این شیشه ها بعد از شکستن نیز به قطعات ریز با لبه های گرد تبدیل شده که هیچ صدمه ای به کسی وارد نمیکند. شیشه های سکوریت به شیشه میرال و شیشه نشکن نیز معروف هستند و در ضخامت های مختلف از ۴ الی ۱۹ میلیمتر در ابعاد و انواع مختلف قابل تولید میباشد.
شیشه میرال چیست؟
پیشینه شیشه سکوریت در ایران نیز حدودا به 50 سال قبل می رسد که در این زمان اولین کارخانه شیشه سکوریت در ایران پا به عرصه فعالیت گذاشت. نام اولین کارخانه شیشه نشکن در ایران میرال بود و تا چندین سال کارخانه میرال مسئولیت تولید شیشه های نشکن را بر عهده داشت. به همین دلیل شیشه های سکوریت در بازار به نام شیشه میرال معروف میباشند.
بیشتر بخوانید : نصب و اجرای مدل های نرده شیشه ای در تهران
فرآیند ساخت شیشه سکوریت
مرحله اول و قبل از سکوریت کردن شیشه، برش و سوراخکاری دقیق شیشه میباشد؛ زیرا بعد از عملیات سکوریت کردن امکان برش و سوراخکاری مجدد وجود ندارد.
پس از برش، شیشه ها مجدد بازبینی میشوند تا ترک بر روی شیشه ها ایجاد نشده باشد. زیرا وجود ترک ها و حباب ها ممکن است باعث شکستن شیشه حین سکوریت شدن بشوند.
سپس کناره های شیشه صیقل داده میشود که این کار برای از بین بردن هر گونه زبری که در برش شیشه به وجود آمده است انجام می شود.
بیشتر بخوانید : فضاسازی دفتر اداری
در مرحله بعد شیشه ها شسته میشود تا هرگونه کثیفی که باعث اختلال در سکوریت شدن می شود از بین برود.
سپس زمان عملیات حرارتی بر روی شیشه ها میباشد. در این مرحله شیشه ها وارد کوره هایی میشوند که شیشه را به صورت یکنواخت و تا دمای 700 درجه (دمای نرمی شیشه) گرم میکنند. دمای استاندارد صنعتی 670 درجه میباشد.
در مرحله آخر شیشه گرم شده به وسیله دمیدن هوای سرد به هر دو سطح شیشه سریعاً سرد میگردد. در مرحله سرد سازی شیشه، لایههای بیرونی آن سریع تر از لایههای داخلی خنک میگردند که این امر موجب استحکام شیشه میگردد. زیرا در خلال سرد شدن، سطوح شیشه سریع تر از مرکز آن سرد شده که موجب ایجاد تنشهای دائمی و در نتیجه استحکام شیشه میگردد.
کورههای حرارتی به دو صورت کانوکشن و المنتال میباشند. کورههای المنتال کورههای هستند که گرما با المنت به شیشه القا میگردد و به همین دلیل باعث ایجاد موج بر روی شیشه میشود. اما به دلیل القای گرما به وسیله گرمای هوای درون کوره های کانوکشن سکوریت یکدست تر و بهتری به دست خواهد آمد.
بیشتر بخوانید : طراحی و اجرای صفر تا 100 نرده شیشه ای دفنی
مزایای شیشه میرال
- شیشه میرال تحمل دمای غیر مستقیم تا 250 درجه را دارد.
- استحکام و مقاومت بسیار بالا (7 برابر بیشتر از شیشه معمولی)
- عدم تغییر رنگ در طول دوره.
- بیشتر نشدن ابعاد شیشه نسبت به ابعاد درخواستی هنگام سکوریت کردن.
- شیشه های سکوریت در ضخامت های مختلف از 4 تا 20 میلیمتر و در ابعاد مختلف قابل تولید میباشد.
انواع شیشه سکوریت
شیشه های سکوریت با توجه به نوع کاربردی که دارند در انواع رنگ ها و ضخامت های مختلف تولید میشوند. این شیشه ها از نظر ضخامت به دسته های مختلف طبقه بندی میشوند و از ضخامت 4 میلی متر به بالاتر قابل تولید هستند. از پرکاربرد ترین ضخامت های شیشه سکوریت در ساختمان سازی 8، 10 و 12 میلیمتر میباشد. شیشه های 5 و 6 میلیمتر نیز جهت ایمنی بیشتر به صورت شیشه های لمینت استفاده میشوند. از شیشه های نشکن در مکان هایی با ایمنی کمتر مثل درب های داخلی اداری و مسکونی، نرده شیشه ای راه پله داخلی منزل، پارتیشن داخلی اداره و… استفاده میشود. در مکانهایی که نیاز به امنیت بیشتری باشد مانند جان پناه های شیشه ای تراس، نمای شیشه ای، پارتیشن و درب مکان های پرتردد و… از شیشه های لمینت استفاده میشود.
بیشتر بخوانید : دیوایدر شیشه ای | جداکننده فضای داخلی و خارجی ساختمان
انواع شیشه سکوریت از نظر طیف رنگی
شیشه های رنگی در حالت های مختلفی تولید میشوند، انواع شیشه سکوریت از لحاظ طیف رنگی به موارد زیر تقسیم می شود:
- رفلکس طلایی.
- ساده (فلوت، سوپر کلیر و…)
- مسی.
- برنز.
- دودی.
- سبز.
- آبی.
- مشجر.
امکان استفاده از شیشه های مختلف در رنگ های دلخواه نیز وجود دارد، در این حالت رنگ های دلخواه به یک سمت شیشه زده شده و سپس داخل کوره قرار میگیرند. این شیشه ها به شیشه های بک پینت معروف هستند و در این حالت هیچ دیدی به بیرون نخواهیم داشت.
بیشتر بخوانید : اجرای انواع پارتیشن بندی در دکوراسیون
دلایل شکستن شیشه سکوریت
شیشه های سکوریت به دلایل مختلفی شکسته میشوند، در ادامه به بررسی تمام دلایل شکست شیشه های سکوریت میپردازیم:
ضربه به شیشه
شیشه میرال میزان تحمل خاصی در برابر ضربه دارد و با وارد کردن ضربه با شدت بالا به مرکز شیشه، این شیشه ها نیز خواهد شکست و همچنین با وارد کردن ضربه به لبه های شیشه نیز امکان شکست شیشه ها وجود دارد. زیرا از آسیب پذیرترین و حساس ترین بخش های شیشه سکوریت میتوان به لبههای آن اشاره کرد. در صورتیکه یک ضربه ناگهانی به لبههای شیشه سکوریت وارد شود، این شیشه ها به سرعت ترک خورده و خواهد شکست. برای مهار کردن این مشکل اغلب لبه های شیشه نشکن را با استفاده از یراق آلات مخصوصی مهار می کنند تا آنها بتوانند در برابر ضربه مقاوم شده و به سادگی شکسته نشوند.
بیشتر بخوانید : آینهها چگونه تولید میشوند؟
خودکشی شیشه
گاهی ممکن است بدون اینکه به شیشه ها ضربه ای وارد شود شیشه بشکند و خرد شود که به آن اصطلاحا خودکشی شیشه نیز گفته میشود. عوامل مختلفی میتواند باعث خودکشی شیشه سکوریت شود از جمله این عوامل میتوان به ناخالصی در متریال شیشه، تغییرات دمایی، قاب بندی نامناسب، وارد کردن ضربه هنگام نصب و در نتیجه ایجاد ترکهای ریز بر روی شیشه و… اشاره کرد. در مکان های عمومی و جانپناه ها بهتر است که از شیشه های لمینت استفاده کرد تا اگر شیشه ها به صورت ناگهانی شکسته شوند در جای خود حبس شده و فرو نریزند.
نداشتن بادخور مناسب هنگام نصب
یکی دیگر از عواملی که باعث شکست شیشه های میشود عدم رعایت بادخور صحیح هنگام نصب شیشه میباشد. زیرا تمامی شیشه ها هنگام نصب و قرار گرفتن در فریم و یراق آلات باید به مقادیر مناسب بادخور داشته باشند تا به راحتی داخل فریم قرار بگیرند و فشاری به لبه های شیشه وارد نشود. درصورتی که بادخور داده شده به شیشه سکوریت کمتر از میزان نیاز شیشه باشد ممکن است لبههای شیشه کمی آسیب دیده و مورد فشار واقع شود و از عمر مفید شیشه بکاهد.
نصب نادرست شیشه
از دیگر دلایل شکسته شدن شیشه سکوریت میتوان به نصب نادرست توسط نصابان اشاره کرد. به عنوان مثال اگر هنگام نصب شیشه فشار زیادی جهت جا انداختن شیشه اعمال شود باعث ترک خوردن شیشه و شکست آن در آینده میشود.
شرکت اکسیدال با بیش از 10 سال سابقه در زمینه طراحی و نصب سازه های شیشه ای دارای متخصصان باتجربه میباشد که سازه های شیشه ای را با بالاترین دقت و در کمترین زمان ممکن نصب میکنند.
بیشتر بخوانید : 10 مزیت استفاده از شیشه در ساختمان های مدرن
کاربرد شیشه سکوریت در ساختمان
شیشه نشکن در صنعت ساختمان سازی قابلیت های بسیاری دارد؛ از جمله موارد مصرفی شیشه های نشکن میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- کابین دوش شیشه ای
- درب شیشه ای داخلی ساختمان های اداری و مسکونی
- پارتیشن شیشه ای (اداری و منزل)
- جان پناه و نرده شیشه ای (مکان های کم تردد)
- استخر های شیشه ای
- کف شیشه ای
- نمای شیشه ای ساختمان
- ویترین شیشه های مغازه
- سقف شیشه ای
عوامل تاثیرگذار بر قیمت شیشه سکوریت
- ابعاد
- ضخامت شیشه (از 4 تا 20 میلیمتر)
- برش، سوراخکاری و جاساز های خاص شیشه
- نوع شفافیت و وضوح شیشه ( کریستال، وین وایت، سوپر کلییر، فلوت )
- نوع برش شیشه که به صورت ساده یا الگویی با CNC است.
- دارا بودن جاساز و سوراخکاری ساده روی شیشه یا عدم سوراخکاری و عملیات جاساز زنی روی شیشه در قیمت آن تاثیرگذار است.
- طراحی و اجرای انواع سند بلاست دکوراتیو یا ساده و یا حتی ساتینا بودن شیشه نوع شیشه: شیشه شفاف، شیشه بک پینت (لاکوبل)، شیشه رنگی شفاف و شیشه رنگی کورهای (اسپندرال)